Wat een vak man!

Raymond-van-Harmelen-vakRaymond van HarmelenBranchewatcher Raymond van Harmelen bespreekt opvallende gebeurtenissen van vakgenoten.

 
Op zoek naar de Holiday Rap

In april 2020 schreef ik mijn vorige artikel voor parketplein.nl waarin ik mijn hoop uitsprak dat we met z'n allen, maar vooral binnen de parketvloerenbranche, goed door de nieuwe crisis heen zouden komen. April 2020, het klinkt als heel lang geleden ofschoon het 'pas' acht maanden terug is...

Jongens, wat is de tijd omgevlogen en vooral: wat hebben we met z'n allen veel, heel veel mooie vloeren mogen en kunnen maken.

In mijn vorige bijdrage merkte ik al op dat de nieuwe 'crisis' wellicht ook nieuwe kansen zou bieden. Niet dat ik een helderziende ben, maar mijn verwachting is gelukkig meer dan uitgekomen. De grootste concurrent voor iedereen in onze branche (het klinkt misschien gek als ik het zo omschrijf) is de vakantie. Het vakantiegeld dat in Nederland elk jaar in mei of juni uitgekeerd wordt, zal normaal gesproken in veel gevallen ook daadwerkelijk besteed worden aan het vieren van een welverdiende vakantie.

Mondkapje-VCoronaOmdat het uitbundig op vakantie gaan afgelopen jaar voor de meesten van ons geen optie was, besloten veel mensen om het geld te besteden aan het opwaarderen van de eigen woning. Natuurlijk speelde bovendien mee dat veel mensen opeens verplicht werden om zoveel mogelijk thuis te werken en vervolgens beseften dat de vloer wel eens aan vervanging of een renovatiebeurt toe was.

Nadat de eerste schrik in maart en april een beetje wegebde, ontstonden de eerste signalen dat het zakelijk gezien weleens een heel mooi jaar kon worden, ondanks of misschien wel juist dankzij de coronapandemie. Bij mijn klanten stond de telefoon van tijd tot tijd na te dampen na alweer een aanvraag voor het renoveren of vervangen van een vloer, en als ik op afspraak bij mijn klanten kwam was er veel vaker dan voorheen iemand in de showroom aan het kijken welke vloer of afwerking men zou wensen.

En dus begon ook het aantal bestellingen bij mij en mijn collega's toe te nemen...

Lees meer...
 
Roller Coaster of Nothing else Matters

Vanochtend had ik een heel leuk telefoongesprek met de mede-uitgever van Parketplein.nl, mijn gewaardeerde vriend, want zo mag ik hem langzaam maar zeker wel noemen, Jos Krijnen. Hij belde me op om eens na te denken over een positieve column voor deze site. Zijn vraag verraste me enigszins, maar na een heel leuk en licht filosofisch telefoongesprek sloten we allebei met een glimlach ons gesprek af. En dus heb ik mijn bevindingen van de laatste turbulente weken geprobeerd te verwoorden tot een opbeurend geheel. Waarschijnlijk iets waar velen naar uit kijken na alle sombere berichten van de laatste tijd.

Ja, wat is er allemaal op ons afgekomen sinds maandag 16 maart? Is het een ervaring als in een Roller Coaster (dank voor de titel, Danny Vera)? Daar lijkt het in eerste instantie op. Opeens kwam onze veilige, beschermde wereld op zijn kop te staan omdat de eerste beperkende maatregelen bekend gemaakt werden door onze overheid. En vrijwel direct werd ook onze eigen vertrouwde omgeving zwaar aangetast en onze vrijheden beperkt.

Bibs-Bobs-en-CocoDirect hadden we intern overleg, en gelukkig koos mijn werkgever in overleg met ons, de medewerkers, voor de meest veilige benadering van de nieuwe problematiek: per direct zo weinig mogelijk fysiek contact met klanten, zoveel mogelijk telefonisch contact en meetings die vanaf toen via Skype plaats zouden vinden. Ach, een paar dagen wat minder onderweg en wat vaker in mijn eigen, gezellige woonomgeving, wie zou me wat doen? En zo ben ik in de hele nieuwe situatie gerold. Een groot deel van de werkzaamheden van huis uit, maar zo af en toe de weg op om de meest dringende bezoeken af te leggen. Maar de keren dat ik bij een klant kom krijg ik steeds dezelfde vraag: "Raymond, hoe gaat het met je?" En telkens beantwoord ik deze vraag op dezelfde manier. Op het moment dat ik thuis aan het werk ben gaat de hele crisis grotendeels aan me voorbij, gelukkig. Ik word er pas mee geconfronteerd op het moment dat ik een keer naar buiten ga voor boodschappen in de supermarkt of de weg op ga voor een klantbezoek en zowat de enige op de weg ben. En ik zit eens een keer een half uurtje in de zon tijdens een moment van rust. Dat is een ongekende weelde. Maar ja, je moet van de nood een deugd maken, toch?!

Totdat...

Lees meer...
 
Schaakmat, of misschien toch remise?

Net als iedereen heb je ook als verkoopadviseur (populistisch ook wel accountmanager, of wat traditioneler: handelsreiziger) af en toe een mazzeltje nodig. En zo ook in het hiernavolgende geval.

Er wordt wel eens een machine geïntroduceerd die door zijn unieke eigenschappen wat minder verkoopinspanning behoeft. Datzelfde gebeurde na de introductie van onze tandwiel-aangedreven satellietschijf. Na de eerste meningen van de ‘early adapters’ - om maar eens een marketingterm de wereld in te slingeren - en de daaropvolgende uitbarsting van enthousiaste opmerkingen en gratis positieve reviews via de sociale media (altijd handig) neemt de verkoop van zo’n machine opeens een enorme vlucht.

schaak

En dan komt het voor dat je plots gebeld wordt door iemand die je eigenlijk helemaal niet kent maar die erop staat om zo’n machine aan te schaffen zonder deze eerst eens uit te proberen. Dan probeer je nog de goede man (je moet tegenwoordig duidelijk zijn om wie het uiteindelijk gaat) te adviseren om toch eerst eens een metertje of wat te schuren voordat hij werkelijk tot de aanschaf overgaat. Maar nee, hij hield vol dat hij de machine toch echt direct wilde hebben. En dan noem je dat een mazzeltje…

Lees meer...
 
In the Summertime…

Het is hartje zomer en de mussen vallen bijna spreekwoordelijk van het dak, zo warm is het. Na een interessante vergadering op kantoor wordt het tijd om de auto in te laden, want ja, zo vaak kom ik daar nu ook weer niet, dus neem ik de spullen mee die besteld zijn door mijn klanten. De markt trekt aan, dat is goed te merken, en ik denk nog even terug aan de uitspraken die je als handelsreiziger (om deze term maar eens te gebruiken) wel eens hoort: “Zo, meneer kan zeker geen kleinere auto rijden.” Dan verexcuseer je je maar door te zeggen: “Jawel hoor, maar soms is een iets grotere auto nu eenmaal meer dan wenselijk.” En na een half uurtje passen en meten heb ik eindelijk alles achterin staan wat mee moet.

summertime12

Met een zakdoek veeg ik al het zweet van mijn voorhoofd en stap ik voldaan in de auto om de thuisreis te aanvaarden. Terwijl ik van de parkeerplaats af rij kijk ik op het display: 32 graden, en ik weet dat ik richting het zuiden nog hogere temperaturen tegemoet ga, dus ik zet de airco nog wat enthousiaster aan.

Lees meer...
 
Parket CSI…

Onlangs kreeg ik een belletje van een gewaardeerde klant van mij. Of ik eens naar een vloer wilde komen kijken. Er was een klein ongelukje gebeurd en de vakman in kwestie wilde graag van mij weten of het probleempje nog op te lossen was. De precieze omschrijving van het probleem kreeg ik moeilijk boven water, waarop we uiteindelijk voor de dag erop een afspraak maakten. Je wilt tenslotte zo snel mogelijk dat de mensen in kwestie kunnen genieten van een mooie vloer.

ferguson-pd-investigating-fatal-shooting


Het is die dag nog heel vroeg in de ochtend, op uitdrukkelijk verzoek van de consument, zo hoorde ik van de parketteur. Dus ik parkeer mijn auto netjes op het afgesproken tijdstip aan de overkant van de straat, en neem mijn koffertje met spulletjes en meetapparatuur mee. Je weet tenslotte nooit wat er precies aan de hand is…

Nieuwsgierig bel ik aan, benieuwd naar de situatie die ik aan zal treffen. Door het keukenraam zie ik dat de parketteur al aanwezig is, en zo op het eerste oog de rest van het betreffende gezin ook.
‘Gezellig’, denk ik nog, en zie uit naar een heerlijke kop koffie op dit ongewone tijdstip, maar ik hoor al een hoop gekrijs. Oeps, als kinderloos vader moet ik daar altijd weer even aan wennen, zeker zo ’s ochtends vroeg. ‘Dat wordt even doorbijten’, denk ik bij mezelf.

Lees meer...
 
Goedkoop is soms duurkoop

We schrijven het voorjaar van 2014, en ik ben op pad met een hele rits aan noviteiten. Zo kom ik aan bij een parketzaak waar ik al jaren zaken mee doe, en heb een afspraak om de eigenaresse ook voor onze nieuwste producten enthousiast te krijgen.

Wat-een-vakman-mp

De eerste kop koffie wordt bereid, en terwijl we er klaar voor zitten om al het moois wat ik bij me heb eens ‘in het echt’ te bekijken draait er een forse auto, type ‘maatje meer’ de parkeerplaats op. Er stapt een heer van stand uit, te zien aan zijn kleding en iets te bruine hoofd voor de tijd van het jaar. Mijn vermoeden wordt bevestigd als hij binnenkomt en begint te vertellen hoe heerlijk het overwinteren in Spanje geweest is, maar dat hij blij is wanneer hij weer naar zijn vakantiebungalow in Zeeland kan gaan. Ach, hij zal de wind wel in de rug gehad hebben, denk ik dan maar. De eigenaresse van de parketzaak vraagt wat zij voor de man kan betekenen, en hij begint zijn verhaal. “Ik heb op internet een goedkoop partijtje planken gekocht en die wil ik graag zelf in mijn vakantiebungalow gaan plaatsen,” begint de man. “Wat gaat het kosten als ik daarvoor de spullen hier kom kopen? Het is voor zo’n 30 m2.” “Goh, wat voor planken zijn het dan,” vraagt de eigenaresse. “Ik zal er één uit de auto halen,” antwoordt de man. Dus hij loopt naar zijn auto en komt terug met... een licht kromgetrokken friesje van een eiken visgraat, de bekende maten 6,3x71x42,6.

Ofschoon ik me er niet mee kan bemoeien is het moeilijk een brede lach te onderdrukken, iets wat de man ook niet ontgaat, en ook de parketverkoopster kan een lach niet tegen gaan. Hij vraagt ons beiden: “Wat is er zo lachwekkend aan, het is toch een mooi plankje, en ik heb er veel minder voor betaald dan ik in een parketzaak zou moeten doen.”

Lees meer...
 
Gerookt eiken…

Gerookt-Eiken-HarmelenWe schrijven 2009, de periode dat mijn lichaam volgens mijn geest afhankelijk was van nicotine. Natuurlijk wist ik mijn klanten wel te vinden waar ik onder het genot van een sigaret alle noviteiten en dagelijkse zaken kon bespreken. Zo ook die donderdag aan het begin van een prachtige zomer.

Ik kwam binnen met een glimlach, werd hartelijk ontvangen en naast een verse bak koffie werd joviaal de asbak op tafel gezet. ‘Zo, tijd voor een paffie’, moet mijn klant gedacht hebben, en ‘gelukkig zit er weer eens een lotgenoot tegenover me’. Zo kwam van het één het ander, en al paffend vertelde ik waarvoor ik speciaal naar hem toegekomen was. Na de eerste kop koffie volgde een tweede, en voordat we het in de gaten hadden was er een soort blauw cordon om ons heen gelegd.

Het was een vrij lange winkel waar we zaten, met in het eerste deel een mooie verzameling verlichting en pas in het tweede deel, waar wij zaten, was het parketgedeelte.

Lees meer...
 
Gremlin of naakthond?

Hondje-column-vakHet is eind maart, begin april, en ik word gebeld met de vraag of ik wat spullen kan komen leveren die mijn gewaardeerde klant tekort komt. Natuurlijk plan ik dat graag voor hem in, en rij door de de nog koude lucht van de winter naar Zuid-Limburg. De bergtoppen zijn nog een beetje wit, maar je merkt dat dit de laatste stuiptrekkingen zijn van de (bijna) voorbije winter.
Bij het opgegeven adres bel ik aan, en mijn klant maakt met een voor hem tè serieus gezicht de deur open. Ik loop achter hem aan, niet wetende wat er die dag allemaal gebeurd is, en in de kamer aangekomen zie ik hem rillend van de kou staan: een kruising tussen een Gremlin en een naakthond.

Uiteraard kan ik mijn lach niet inhouden, en vraag spontaan: “Wat is dat in vredesnaam voor een prehistorisch reptiel???”

Lees meer...
 
 

Suggesties of een leuke anekdote? Bijdragen (tekst en/of bijzondere foto)
kunnen gestuurd worden naar:

Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken of Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken

 
Foto galerij

Vakmanschap is...

niet per definitie Meesterschap!

meester-image1
meester-image2

Waterdicht

 lek

Grootste Noest!

 image1
Op vakantie kwamen we hem tegen. Officieel de grootste noest van de wereld.

Je hoeft soms niet ver te gaan...

om een heuvellandschap tegen te komen. 
Vloer maar overgeschuurd na een 'foutje' van de voorganger. Je hebt vakmannen en potloden in het leven...

heuvel1
Vóór het schuren

heuvel2
Na één keer schuren met P40

Welkom!!!

Welkom-Foto-Galerij

Fort Knox

Fort-Knox