Goedkoop is soms duurkoop

We schrijven het voorjaar van 2014, en ik ben op pad met een hele rits aan noviteiten. Zo kom ik aan bij een parketzaak waar ik al jaren zaken mee doe, en heb een afspraak om de eigenaresse ook voor onze nieuwste producten enthousiast te krijgen.

Wat-een-vakman-mp

De eerste kop koffie wordt bereid, en terwijl we er klaar voor zitten om al het moois wat ik bij me heb eens ‘in het echt’ te bekijken draait er een forse auto, type ‘maatje meer’ de parkeerplaats op. Er stapt een heer van stand uit, te zien aan zijn kleding en iets te bruine hoofd voor de tijd van het jaar. Mijn vermoeden wordt bevestigd als hij binnenkomt en begint te vertellen hoe heerlijk het overwinteren in Spanje geweest is, maar dat hij blij is wanneer hij weer naar zijn vakantiebungalow in Zeeland kan gaan. Ach, hij zal de wind wel in de rug gehad hebben, denk ik dan maar. De eigenaresse van de parketzaak vraagt wat zij voor de man kan betekenen, en hij begint zijn verhaal. “Ik heb op internet een goedkoop partijtje planken gekocht en die wil ik graag zelf in mijn vakantiebungalow gaan plaatsen,” begint de man. “Wat gaat het kosten als ik daarvoor de spullen hier kom kopen? Het is voor zo’n 30 m2.” “Goh, wat voor planken zijn het dan,” vraagt de eigenaresse. “Ik zal er één uit de auto halen,” antwoordt de man. Dus hij loopt naar zijn auto en komt terug met... een licht kromgetrokken friesje van een eiken visgraat, de bekende maten 6,3x71x42,6.

Ofschoon ik me er niet mee kan bemoeien is het moeilijk een brede lach te onderdrukken, iets wat de man ook niet ontgaat, en ook de parketverkoopster kan een lach niet tegen gaan. Hij vraagt ons beiden: “Wat is er zo lachwekkend aan, het is toch een mooi plankje, en ik heb er veel minder voor betaald dan ik in een parketzaak zou moeten doen.”


Dus begint de eigenaresse uit te leggen wat er zoal bij komt kijken om een dergelijk type vloer te gaan plaatsen. “U dient eerst een ondervloer te plaatsen, die wordt vastgelegd met lijm, daarna moet deze ondervloer geschuurd worden. Vervolgens moet u de vloer zelf uit gaan zetten, anders komt u niet goed uit…” De man hoort de eerste uitleg aan, en zijn bruine teint begint al wat te vervagen. Dan komt een opsomming van alle gereedschappen die nodig zullen zijn: een compressor – “O, die heb ik zelf,” zegt de man. “Mooi, dat scheelt u dan weer een bedrag.” Een tacker, spijkertjes, een afkortzaag, kantenschuurmachine, bandschuurmachine, éénschijfsmachine, enzovoort. Na het raadplegen van de gids van ’s lands grootste verhuurder en een optelsom van alle benodigde materialen komt de teller uit op zo’n 980 euro. “Maar dan moet de vloer nog gestopt en afgewerkt worden.” Gestopt en afgewerkt worden, hoor je de man denken…

Goedkoop-partijtje-plankenGoedkoop partijtje planken van internet past perfect in de open haardInmiddels is hij weer bijna net zo wit in zijn gezicht als van vóór het moment dat hij naar Spanje moet zijn vertrokken, en vraagt hij: “Kan het allemaal niet goedkoper gerealiseerd worden, want dat had ik niet ingecalculeerd.”
De eigenaresse, die uit fatsoen inmiddels al bijna 40 minuten met de man bezig is, zegt: “O, zeker, ik heb een hele mooie eiken lamel in de aanbieding, voor 49,95 euro per m2, kant en klaar afgewerkt, binnen een dag ligt hij erin, en daar heeft u jarenlang veel meer plezier van dan van de eiken visgraat die u op internet gekocht heeft. “Ja, maar… wat moet ik dan met het hout doen wat ik gekocht heb?,” vraagt de man. “Dat hout is naar alle waarschijnlijkheid goed droog, en zal u nog één keer heerlijk van warmte voorzien, want het past perfect in een open haard.” De man begint te beseffen dat hij toch beter gelijk naar een speciaalzaak had kunnen gaan, en zegt dat hij er nog eens over zal denken. Na drie kwartier beginnen we aan de tweede kop koffie en na nog eens hartelijk gelachen te hebben zijn we verder gegaan met datgene waar wij gelukkig wel verstand van hebben: houten vloeren!Foto galerij

Vakmanschap is...

niet per definitie Meesterschap!

meester-image1
meester-image2

Waterdicht

 lek

Grootste Noest!

 image1
Op vakantie kwamen we hem tegen. Officieel de grootste noest van de wereld.

Je hoeft soms niet ver te gaan...

om een heuvellandschap tegen te komen. 
Vloer maar overgeschuurd na een 'foutje' van de voorganger. Je hebt vakmannen en potloden in het leven...

heuvel1
Vóór het schuren

heuvel2
Na één keer schuren met P40

Welkom!!!

Welkom-Foto-Galerij

Fort Knox

Fort-Knox